© İnternet Haberim 2020

Aşıyla 4 ila 6 Ayda Bağışıklık Kazanılacak

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Türkiye'deki koronavirüs aşılamalarıyla alakalı bilgi verdi.

 

Öncelikli olarak sağlık çalışanlarının koronavirüse karşı aşılandığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 60 bin sağlık çalışanı bulunduğunu, ilk doz aşılarının ise 14 Ocak'ta uygulanmaya başlandığını hatırlattı. İkinci doz aşıların 28 gün sonra yapılacağını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, yapılan aşıların fazla yan etkisi olmadığını vurgulayarak, inaktif bir aşı olması sebebiyle hafif hastalık belirtisi ortaya çıkardığını ve birkaç gün içerisinde de geçtiğini söyledi.

Koronavirüs sebebiyle dünyada 80 milyonun üzerinde insanın hastalandığını, 2 milyonun üzerinde ise ölümle sonuçlandığını belirten Prof. Dr. Yalçın, “Hızlı bir şekilde toplumların aşılanması böyle bir pandemiyi sonlandırabilecek en önemli araçtır. Çünkü pandeminin ortasında bir yerde bulunuyoruz. Toplumun ciddi bir bölümüne bağışıklık sağlayarak bu etkinliği yaratabiliriz. Aksi halde bu ölümlerin daha da artması beklenmekte. Aşı bunu durdurabilecek en önemli araç diye düşünüyorum. Bu aşıların 2 dozunun ardından ortalama iki hafta daha eklersek, yaklaşık 1- 1,5 ay içerisinde insanlarda yeterli antikor düzeyi oluşacaktır. Riskli bireylerin tamamen aşılandığını göz önüne alırsak, 4 ila 6 ay içerisinde toplumun ciddi bir bölümünün bağışık hale geleceği ve buna bağlı olarak hastalığın hızının düşürülebileceğini söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER