© İnternet Haberim 2020

İzmir, İçin İçin Yanmaya Başladı

İzmir'in Gaziemir ilçesindeki 'İzmir'in Çernobili' olarak adlandırılan, yıllar önce kapatılmasına karşın toprağa gömülü radyoaktif maddeler sebebiyle zehir saçan eski kurşun fabrikasındaki tehlike halen devam ediyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte yağışlar artındatoprakta bulunan aktif atıkların zaman zaman alevlenmesi bölge halkını tedirgin ediyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2013 senesinde, radyoaktif atıkları, toprağa gömdüğü için 5,7 milyon lira ile Türkiye'deki en yüksek çevre cezasını uyguladığı fabrika, faaliyetlerini İzmir'in Torbalı ilçesinde sürdürürken, uzmanlar, fabrikanın geride bıraktığı atığın yarattığı olumsuzluklara dikkatleri çekiyor.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, "Atıkların olduğu yer hayvanların otladığı, çocukların oynadığı, yakınlarda ilköğretim okulu olan bir yerleşim yeri. Bu bölgedeki gömülü atıklar ilk olarak oranın havasını, toprağını ve yer altı sularına da karışarak kirletici özelliklere sahip. Özellikle yağışlı havalarda atıkların, hala aktif olduğunu ve çeşitli kimyasal reaksiyonlara girdiğini sıkça görüyoruz. Atıkların koku, zaman zaman da kimyasal yanma, duman ve toprak üstlerinde renklenmesi gibi etkileri ortaya çıkıyor. Buradaki tehlike, çevre ve halk sağlığı açısından halen devam ediyor" dedi.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER