© İnternet Haberim 2020

Türkiye'de havası en kirli iller belli oldu: Bir ilde rakamlar endişe verici düzeyde

Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası Ekonomik Araştırmalar’ın hazırladığı rapora göre, ortalama NO2 konsantrasyonu en yüksek şehirlerin başında Ankara, Erzurum ve Trabzon geliyor.

Hava kirliliğinin insan sağlığına, ekosisteme, iklime ve ekonomiye etkilerine dikkat çeken Türkiye Sanayi Kalkınma Bankası Ekonomik Araştırmalar’ın hazırladığı “Hayat Bir Nefes Derinden” başlıklı raporunda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hava kirliliğinin sağlık sorunlarının önemli sebeplerinden biri olduğu belirtiliyor.  Öte yandan, ortalama NO2 konsantrasyonu en yüksek şehirlerin basında Ankara, Erzurum ve Trabzon geliyor. Bu illerin WHO ve EC kritik değerlerinin üzerinde olduğu görülüyor.

HER YIL 7 MİLYON ERKEN ÖLÜM

Sözcü’den Orhan Bozkurt’un aktardığı rapora göre; her yıl dünya çapında 7 milyon erken ölüme sebep olan hava kirliliği, günümüzde en önemli çevresel sağlık problemlerinden biri olarak kabul ediliyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) aktarımlarına göre ise dünya genelinde 300 milyon çocuk, kabul edilebilir seviyeden 6 kat fazla hava kirliliğine maruz kalıyor. Bu kirlilik tehlikeli boyutlara ulaştığı dönemlerde, plansız eğitim duraklamasına sebep olarak, çocukları ve gençleri olumsuz yönde etkileyebiliyor.

RİSK SIRALAMASINDA 5. SIRADA

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hava kirliliğinin sağlık sorunlarının önemli sebeplerinden biri olarak karşımıza çıktığını anlatan raporda; Washington Üniversitesi'nde bulunan Sağlık Metrikleri ve Değerlendirme Enstitüsü verilerine göre, Türkiye'de en çok ölüm ve sakatlığı bir araya getiren risk faktörleri arasında hava kirliliğinin de bulunduğundan bahsediliyor. Risk sıralamasında 2009 yılında 6'ıncı sırada olan hava kirliliğinin 2019 yılında 5'inci sıraya yükselmesi dikkat çekiyor.

"EKONOMİK BÜYÜMEYE GÖRE AZALMA VAR"

Buna karşın, Dünya Bankası tarafından 2022 yılında yayınlanan Türkiye'ye ilişkin ‘Ülke İklim ve Kalkınma Raporu', Türkiye'nin hava kirliliğini azaltmada ilerleme kaydetmiş olduğunu belirtiyor. Toz, polen, küf gibi 10 mikron ve daha küçük parçacıkları ifade eden PM10 (partikül madde) ve azot dioksit (NO2) konsantrasyonlarının, Türkiye'nin ekonomik büyümesine göre azaldığı gözlemleniyor.

"ANKARA KRİTİK DEĞERİN ÜZERİNDE"

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Çalışmaya dahil edilen şehirler arasında ortalama NO2 konsantrasyonu en yüksek şehirlerin basında Ankara, Erzurum ve Trabzon geliyor. 2021 yılında Ankara, Erzurum ve Trabzon'un ortalama NO2 konsantrasyonunun WHO ve EC kritik değerlerinin üzerinde olduğu görülüyor."

"Türkiye'de belirlenmiş kritik değerler ile karşılaştırıldığında ise 2016 yılında çalışmaya dahil edilen hiçbir şehrin yıllık ortalama NO2 konsantrasyonu Türkiye kritik değerinin üzerinde değilken, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında Ankara'nın ortalama NO2 konsantrasyonu Türkiye kritik değerinin üzerinde hesaplanıyor.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER