© İnternet Haberim 2020

Azerbaycan Milletvekili Azerbaycan'ın Türkiye'deki yatırımlarından bahsetti

Musa Guliyev: “Petrol rafinerisi inşaatı, petrol ürünleri üretimi, petrol ve gaz taşıyıcıları üretimi konusunda Türkiye'de yatırım yapmayı tercih ediyoruz…”

 

 "Azerbaycan'ın yatırım yaptığı ülkeler arasında Türkiye, İngiltere ve ABD ilk üç sırada yer alıyor". Bu sözleri Yeni Azerbaycan Partisi'nden Milletvekili Musa Guliyev söyledi.

Azerbaycan Milletvekili'ne göre, Azerbaycan'ın kardeş Türkiye'deki yatırımı ile Amerika Birleşik Devletleri veya Birleşik Krallık'taki yatırımı arasında çok fark var:

"Kardeş Türkiye'ye yapılan yatırım, "bir milletin iki devlete" yapılan yatırımlardır. Yani Türkiye ile Azerbaycan aynı ekonomik ilişkilere, karşılıklı ekonomik çıkarlar bağlamında önemli faktörlere sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'taki yatırımlar genellikle değerli belgeler ve gayrimenkullerdir. Bu yatırımlar, kesinlikle sürdürülebilirlik ve güvenilirliğe yöneliktir. Yani herkes, yatırımın her zaman risk demek olduğunun farkındadır. Ancak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık, finansal riski en az olan ülkeler sırasındadır. Bu nedenle Azerbaycan, bu ülkelerde gayrimenkul ve kıymetli kağıtlar alarak, belirli bir oranda temettü elde etmektedir. Aynı zamanda, yatırımın batmaması garanti edilir. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere dünyanın en güçlü ülkeleri.

Bu devletlerin ekonomik olarak gerilemesi, temerrüde düşmesi, devrim ve ayaklanmalara maruz kalması, devletin işgali gibi riskleri neredeyse hiç yok. Dolayısıyla bu eyaletlere yatırım yapmanın amacı yatırımlarımızı garantiye almaktır.

Kardeş Türkiye'ye yapılan yatırımlar ise Türk ekonomisinin gelişmesi amacı da taşıyor.  Aslında kardeş ülkenin  ekonomisinin gelişmesinde  Azerbaycan da, meraklı. Çünkü Türkiye'nin güçlü bir ekonomisinin olması, Azerbaycan'ın da güçlü bir ekonomisi olduğu anlamına geliyor. Bugün özellikle petrol rafinerisi inşaatı, petrol ürünleri üretimi, petrol ve gaz taşıyıcıları üretimi konusunda Türkiye'de yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Türk devletinin bu yönde hem ihtiyaçları hem de çıkarları vardır.

Bugünkü yatırımlar  yurt dışındakı  Azerbaycan vatandaşlarının çıkarlarına hizmet etmiyor. Ama tabii ki bu faktör, bu gibi devletlerin ekonomisine katkı sağlayan girişimcilerin, yeterince yatırım yaptıkları takdirde o devletin kanunlarına göre vatandaşlık veya ikamet alabiliyorlar. Yani devlet bir devlete yatırım yapan zaman orada bulunan ülke vatandaşlarının çıkarlarına göre davranmıyor...”

 

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER