© İnternet Haberim 2020

Vugar İsgandarov sınırdaki protestoların sebebini açıkladı….ÖZEL

“Hankendi ve çevre bölgeler Azerbaycan’ın egemen toprağıdır”. Bu sözleri Azerbaycan Milletvekili Vugar İsgandarov, Azerbaycanlı gençler ve STK’ların son dönemde Hankendi yakınlarında gerçekleştirdiği eylemle ilgili görüşünü açıklarken söyledi.

Milletvekiline göre Hankeni ve çevre bölgelerde olup biten her şey Azerbaycan’ın iç sorunudur:

“84. gündür Hankendi-Şuşa yolundaki bu eylemler Azerbaycan sivil toplum mensuplarının, ekolojistlerin,  gençler ve  STK’ların eylemidir. Yer altı ve yer üstü kaynaklarımızın Ermeniler tarafından yağmalanmasıyla ilgilidir.  Protestocular bu eylemlerin önlenmesini talep ediyor.  Aynı zamanda protestocular  sınırda barış güçlerinin eylemsizliğini protesto ediyorlar.

Barış güçleri sınırdan silah ve mayın geçişine göz yumuyor. Bu yüzden protestocular bugün eylem yapıyor. Eylem 84 gündür devam ediyor. Sonuçlar zaten var mı diye sorarsanız, var. Sınırda artık insani sorunlarla ilgili herhangi bir sorun yok. Bugün hem o sınırdan hem barış güçlerinin arabaları hem de Kızıl Ay kolayca gidip gele biliyor.

Burada Azerbaycan kimseyi engellemiyor. Uluslararası kamuoyu ilk önce bunu anlamalıdır. Protestoların hala  devam ediyor olması ise  Ermeni tarafının ve sınırdaki barış güçlerinin Azerbaycan tarafının talepleri doğrultusunda bir adım atmadığını gösteriyor. Ermeni silahlı kuvvetleri Azerbaycan topraklarından çıkmalıdır. Hankend’deki Ermeniler Azerbaycan’ın  Ana Yasasına ve kanunlarına göre yaşamayı öğrenmelidir. Azerbaycan’da çok halk var. Ermeniler de kanunlara uyarak herkesin yaşadığı gibi yaşamayı öğrenmelidir. Azerbaycan’ın Ana Yasası ve devlet kanunlarına göre yaşamak istemeyen Ermeniler için kapı açıktır. Gidebilirler…”-diye Azerbaycan milletvekili Vugar İsgandarov ifade etti.

Hatırlatalım ki, Şuşa topraklarından geçen Hankendi-Laçin yolu üzerinde Karabağ’daki maden yataklarının yasa dışı işletilmesine karşı protesto eyleminin 84. günü.
Eko-aktivistler, sivil toplum temsilcileri, gönüllüler, havanın karlı ve ayaz olmasına rağmen eylemi durdurmayan katılımcılar, çeşitli sloganlar atarak eylemlerini sürdürüyor.

Kampanyanın geçen yıl 12 Aralık’ta başladığını belirtmek gerekir. Yolun Rus barış güçlerinin kontrolündeki kısmında devam eden protestoda Azerbaycanlı aktivistlerin ve sivil toplum kuruluşu (STK) üyelerinin ekoloji konusundaki temel talepleri, Karabağ ekonomik bölgesinde çevre terörünün sona ermesi, RSK’nın bölgeye gelmesi. Komutan Andrey Volkov ve Azerbaycanlı uzmanların izleme yapması için gerekli koşulların yaratılmasıdır.

 

 

Haber: Ülker Fermankızı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER