© İnternet Haberim 2020

Hicran Hüseynova: “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izlediği politika sonucunda Türkiye hızla güçleniyor ve gelişiyor...”

"Dünyadaki mevcut süreçlerin arka planına karşı, uluslararası dayanışma bir öncelik haline geldi".

“Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in konuşmasında önemli mesajlar verildi”. Bu sözler Yeni Azerbaycan Partisi Milletvekili Hicran Hüseynova’dan geldi.

Milletvekilinin sözlerine göre, havalimanının açılışı kardeş Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma stratejisinin en başarılı örneklerinden biridir:

“3 Nisan 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla temeli atılan Rize-Artvin Havalimanı, deniz üzerinde Ordu-Giresun havalimanından sonra Türkiye'de inşa edilen ikinci, dünyada ise beşinci havalimanıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izlediği politika sonucunda Türkiye hızla güçleniyor ve gelişiyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dediği gibi, “Bütün bunlara dayanarak, sevgili kardeşim tarafından izlenen politikanın büyük emeği var.  Bugün Türkiye sadece dünyanın önemli bir güç merkezi haline gelmekle kalmamış, söz sahibi olduğu gibi ülkemizde de büyük projeleri hayata geçirebilmektedir. Azerbaycan ve Türkiye'nin iç politikasının temeli insan faktörü, devlet politikasıdır.

Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik uzun bir geçmişe sahiptir. Türkiye ve Azerbaycan sevinçlerini ve acılarını paylaşan iki millettir. Bu samimi ve içten ilişkiler o kadar gelişmiştir ki, çeşitli etkinliklerde bile seyirci birbirinin eksikliğini hissedemez. Bunun gibi birçok örnek var. Türkiye her zaman Azerbaycan’a manevi ve siyasi desteğini göstermiştir. Rize-Artvin Havalimanı'nın açılışında konuşan İlham Aliyev, “Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın bugün bu muhteşem törene katılması, Türkiye-Azerbaycan birlikteliğinin bir başka göstergesidir. Her zaman birlikteyiz - iyi günde, zor günde ve İkinci Karabağ Savaşı bunu bir kez daha tüm dünyaya gösterdi." - dedi.

 En önemli açıklamalardan biri, İkinci Karabağ Savaşı'nın iki kardeş ülkenin ortak, şanlı tarihimize dönüştürülmesi meselesini gündeme getirmektir. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in dediği gibi, "Büyük Vatan Savaşı'nın ilk gününde Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 'sadece Azerbaycan değil, Türkiye Azerbaycan'ın yanındadır' açıklaması birçokları için ciddi bir mesajdı." Savaşın son dakikasına kadar - Şuşa'da bayrağımız dalgalanana  kadar Türkiye arkamızdaydı, arkamızdaydı  ve Azerbaycan halkı bu kardeşliği asla unutmayacaktır."

Şimdi Azerbaycan, Ermeni işgalinden kurtarılan topraklarda, Karabağ ve Doğu Zengazur'un yeniden inşası için birlikte çalışıyor. Bütün bunlar, Azerbaycan ve Türkiye'nin her zaman birbirini desteklediğini ve işbirliği yaptığını bir kez daha gösteriyor. Bugün dünyadaki güncel olayların arka planına karşı, Azerbaycan-Türkiye ilişkileri eşsiz bir işbirliği, dostluk ve ittifak örneğidir. Açılış töreninde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Şuşa Deklarasyonu'nun önemini yineleyerek, “Biz hem dostuz hem de kardeşiz ve zaten resmi olarak müttefikiz. Bu politika babalarımızın mirası ve iradesidir. Biz de bu iradeye bağlıyız” dedi. Bugün tüm dünya Azerbaycan-Türkiye ilişkileri sadece iki ülke için değil, Güney Kafkasya, Türk dünyası, bölge ve dünya için de örnek bir modeldir. Türkiye ve Azerbaycan, bölgede ve dünyada barış, güvenlik, ekonomi ve ulaştırma lojistiğinin gelişmesine önemli katkılarda bulunmaktadır. İki ülke arasındaki kapsamlı ilişkiler bölgede bir barış, refah ve kalkınma modeli oluşturmaktadır. Zaten birçok ülkenin hem Azerbaycan, hem de Türkiye ile yakın çalışma kararı aldığını görüyoruz. Sorunların silah zoruyla, tehditlerle değil, işbirliği, dostluk ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiler çerçevesinde çözülebileceğini bir kez daha kabul ediyorlar”.

Daha sonra milletvekili Hicran Hüseynova TBMM başkanı Mustafa Şentop'un Azerbaycan parlamentosundaki konuşması ve bu konuşmada deyinilen önemli konularla ilgili fikir bildirdi:

“Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (AKPM) Parlamenterler Meclisi Üçüncü Genel Konferansına ev sahipliği yaptı. Konferans, "Pandemi sonrası işbirliği: iyileşme için zorluklar ve fırsatlar" konusuna adanmıştır. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi başkanlığının Pakistan'dan Azerbaycan'a geçtiğini belirtelim. Geçtiğimiz dönem içerisinde bu yönde birçok çalışma yapılmıştır. Aynı zamanda Azerbaycan'ın bölgede yarattığı yeni gerçekleri, dünyada yaşanan süreçleri, örgütün tüm potansiyelini ortaya çıkarmak için önümüzde çok iş olduğunu söyleyebiliriz. Azerbaycan, tüm ilişkilerde olduğu gibi, istikrarlı bir ortaklığa dayanmaktadır. Azerbaycan Parlamentosu Başkanı Sahiba Gafarova, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin başkanlığı döneminde Meclis'in faaliyetlerini ve parlamentolar arasındaki işbirliğini daha da güçlendirme çabalarının arttığını da kaydetti. Bugün mevcut birlik ve dostluğun korunması ve daha da geliştirilmesi konusunda milletvekillerine de önemli bir sorumluluk düşmektedir. Gafarova'ya göre, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi, örgütün amaç ve hedeflerinin gerçekleştirilmesine destek vermenin yanı sıra, parlamentolarımız arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine ve halklarımızın daha da yakınlaşmasına katkıda bulunuyor.

Genel olarak, Konferans ve Komite toplantılarına çok önemli tartışmalar damgasını vurdu. Azerbaycan-Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop'un konuşmasında bir dizi önemli konuya değinildi. Konferansın ve bu organizasyonun önemine değinen M. Shentop, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma için karşılıklı entegrasyonun ve işbirliğinin geliştirilmesinin önemini vurguladı. Ülkesinin parlamentolar arası bağları güçlendirmeye büyük önem verdiğini kaydetti ve parlamenter diplomasinin bölgesel entegrasyon ve kalkınmaya katkıda bulunacağına olan inancını dile getirdi.

Koronavirüs pandemisinin dünya genelinde sosyal, ekonomik ve insani alanlarda çok derin sorunlar yarattığına dikkati çeken Mustafa Şentop, bu sorunları çözmek için birlikte çalışma gereğini vurguladı. Dünyadaki mevcut süreçlerin arka planına karşı, uluslararası dayanışma bir öncelik haline geldi. Bu konu Üçüncü Genel Konferansta bir kez daha tartışıldı. Azerbaycan Meclis Başkanı Sahiba Gafarova, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop ve diğer katılımcılar bu konuda yorum yaptı. Parlamenter diplomasinin uluslararası dayanışmanın sağlanmasında büyük önem taşıdığı kaydedildi. Türk Meclis Başkanı konuşmasında, Azerbaycan'ın topraklarının Ermeni işgalinden kurtarılması konusuna bir kez daha değindi. Minsk Grubu'nun sorunun çözümüne yönelik faaliyetlerinin sonuç vermediğini kaydeden Mustafa Şentop, Türkiye'nin her zaman Azerbaycan'ın haklı tutumunu desteklediğini vurguladı. Mustafa Şentop, 44 günlük Garabağ Savaşı'nın Zaferi vesilesiyle Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e bir kez daha tebriklerini iletti ve "Karabağ Azerbaycan'dır" dedi.

 Elbette Türkiye'nin Vatanseverlik Savaşı sırasında sağladığı siyasi ve manevi destek, devletimiz ve halkımız tarafından her zaman çok değerlidir. Aynı zamanda yakın bir arkadaş ve kardeş desteğidir”.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER