© İnternet Haberim 2020

Vugar İsgandarov: “Ermenistan ikili siyasi oyun oynuyor”

Azerbaycan Milletvekili: "Ermenistan bir yandan barış istiyor, bir yandan da provokasyonlara devam ediyor..."

“Karabağ'da Ermeni güçlerin açtığı ateş sonucu Azerbaycan ordusundan 2 asker şehit oldu”. Bu sözleri Azerbaycan Milletvekili Vugar İsgandarov söyledi.

Milletvekilinin sözlerine göre, Ermeni nüfusun yaşadığı Azerbaycan topraklarına Ermenistan’dan askeri teçhizat, mühimmat ve personel nakliyesi yapılıyor:

“Rus Barış Güçlerinin bu duruma müdahile etmesi gerekirken, veya en azından duruma sessiz kalmaması gerekirken biz maalesef bunu göremiyoruz. O yüzden Azerbaycan askerleri harekete geçmek zorunda kalıyor. Düşünün, geçici olarak Rus unsurların konuşlandırıldığı ve Ermeni nüfusun yaşadığı Azerbaycan topraklarına Ermenistan’dan Hankendi-Halfeli-Turşsu yolunu kullanarak askeri teçhizat, mühimmat ve personel nakliyesi yapılıyor. Azerbaycan askerleri de barış güçlerinin yaptığı gibi bu durumu sessizce izlemeli mi sizce?

Azerbaycan tarafı Ermenistan arasında 10 kasım 2020 senesinde yapılan anlaşmaya göre, Ermenistan askeri techizatını ve askeri güçlerini Azerbaycan topraklarından çıkarmalıydı. Ermenistan Başbakanı N. Paşinyan bu maddeni kabul etmiş ve altına onaylayarak imzasını atmıştır. Ardından Azerbaycan Ermensitan tarafına 5 maddeli devamlı barış anlaşması için şart sundu. Ermenistan tarafı yine kabul etti.

O şartlardan biri yine Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarından askeri techizat ve güçlerinin çıkarılmasıydı. Ermenistan yine bunu kabul etti. Ama Ermenistan bunun ardından Azerbaycan topraklarına askeri teçhizat, mühimmat ve personel nakliyesi yapmaya devam ediyor. Bugün Ermeni güçlerinin provokasyonu sonucunda  Azerbaycan askerinin hala şehit olması, Ermenistan'ın bölgede devamlı eden barışa yönelik  tehdit olmasını gösteriyor... Görünen o ki, Ermenistan barış anlaşmasına ilişkin pozisyon mevcut ilerleme yeterli değildir. Şubatta Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’la görüştü.

Taraflar arasında barış anlaşması süreci dahil birçok konu müzakere edildi. Sayın İlham Aliyev, barış anlaşmasının uluslararası hukuk norm ve ilkeleri temelinde hazırlanması gerektiğinin defalarca altını çizdi. Ermenistan tarafı söz konusu olan çatışmadan bir kaç gün önce barış anlaşması için yeni teklifler sunmuştu. Azerbaycan tarafı o teklifleri incelerken, Ermenistan'ın diğer taraftan Azerbaycan topraklarına askeri teçhizat, mühimmat ve personel nakliyesi yapmasını nasıl anlaya biliriz?

Sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yapılan görüşte Ermenistan ile Azerbaycan sınırında ikili olarak kontrol noktalarının kurulması görüşme sırasında resmen önerilse de, Paşinyan bu konuyala ilgili daha hiç bir yorum yapmadı veya hiç bir fikir beyanında bulunmadı. Görünen o ki, Ermenistan ikili  siyasi oyun oynuyor. Ermenistan bir yandan barış istiyor, bir yandan da provokasyonlara devam ediyor.

Bu nedenle uluslararası kamuoyunun mevcut durumu adalet çerçevesinde değerlendirmesi ve bir an önce Azerbaycan adına yanlış kararlar almaktan vazgeçmesi gerektiğini düşünüyorum'-diye, Azerbaycan Milletvekili Vugar İsgandarov belirtti.

 

Hatırlatalım ki,  05 Mart 2023 tarihinde Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmada Azerbaycan ordusundan 2 askerin şehit olduğu, Ermenistan tarafından ise 3 Ermeni polis memurunun öldüğü bildirildi.

 

 

Haber: Ülker Fermankızı

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER