© İnternet Haberim 2020

Vugar İsgenderov: "ABD Bakanlığı Ermenistan'ın ilişkilerin normalleşme sürecini sabote ettiğini görmelidir"

Azerbaycan Milletvekili Vugar İsgenderov, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Karabağ açıklamasına ilişkin yorum yaptı.

Milletvekiline göre ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, brifingde ABD'nin ortaklarıyla birlikte Azerbaycan ile Ermenistan arasında doğrudan diyalog ve Karabağ sorununa ilişkin sorunların çözümü yönündeki çabalarını sürdürdüğünü vurguladı:

"ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, ABD'nin Güney Kafkasya bölgesi için güvenli, istikrarlı, demokratik, müreffeh ve barışçıl bir geleceği desteklemeye kararlı olduğunu  söyledi. Price konuşmasında, Azerbaycan ile Ermenistan arasında doğrudan diyaloğun teşvik edilmesi yönünde Avrupa Birliği gibi benzer düşünen ortakların yanı sıra AGİT gibi uluslararası kuruluşlarla ikili işbirliğini sürdürdüğünü belirtti. Bu fikir birçok kişinin kafasını karıştırdı. Azerbaycan, AGİT Minsk Grubu'nun faaliyetlerini reddettiğini defalarca dile getirdi. Böyle bir durumda AGİT'in Azerbaycan ile Ermenistan arasında doğrudan diyaloğu teşvik etme konusundaki işbirliğini sürdürmesi inandırıcı olmuyor.

Azerbaycan  Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev bu konuda defalarca açıklamalarda bulunmuştur. Buna rağmen ABD, AGİT'in Ermenistan-Azerbaycan diyalog çabalarından bahsediyorsa, bu Azerbaycan'ın aldığı kararları yok saymaktan başka bir şey değildir.

Bugün hem ABD Dışişleri Bakanlığı, hem dünya toplumu hem de uluslararası kuruluşlar bilmelidir ki, Ermeni makamları Kasım 2020'den Ekim tarihinden bugüne  kadar üstlenilen imzalı açıklamaların ve taahhütlerinin içeriğine aykırı davranışlar sergilemektedir. 10 Kasım Beyannamesi hükümleri hemen hemen hiç uygulanmadı. Karabağ'da hala Ermeni ordusunun kalıntıları var. Ermenistan, Azerbaycan'ın ana bölümünü Nahçıvan'a bağlayacak bir ulaşım bağlantısının oluşturulmasına ilişkin yükümlülüklerini de yerine getirmiyor.

Azerbaycan'da kalıcı barışın sağlanması adına Ermenistan ile barış anlaşması imzalamak için 5 ilke önerdi. Resmi Erivan sözde beş temel öneriyi kabul etse de maalesef bunu uygulamada görmek mümkün değil. Bugün Ermenistan hala süre uzatma taktiklerini kullanıyor.

Ermenistan, Azerbaycan'ın ana bölümünü Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne bağlayan koridor hakkında somut bir söz söylemeliydi. Ama bugüne kadar ne koridor verilmiş ne de koridorun güzergâhı belirlenmiş.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ın sinsi siyasi adımlarını görmezden gelmemelidir. Resmi Erivan'ın barış müzakerelerini, iletişimin açılmasını, bölgede güvenliğin sağlanması yönünde atılan tüm girişimleri ve adımları sabote ettiğini herkes bilmeli. Özellikle 10 Kasım 2020'de imzalanan üçlü bildiri hükümlerini ve ilişkilerin normalleşme sürecini bir bütün olarak uygulamayı reddediyor.

Öte yandan, ne yazık ki, Price'ın konuşmasında Güney Kafkasya'da provokatif adımlar atan Ermenistan'a ve bölgede canı ve kanı pahasına barış ve güvenlik için mücadele eden Azerbaycan'a da aynı çağrıda bulunuldu. Görünen o ki, Amerika Birleşik Devletleri  işgalcı ve işgale maruz kalanı aynı kefeye koyuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı ne yazık ki Azerbaycan'ın Ermenistan'la barış yolunda öne sürdüğü önerilere ve iki ülke arasındaki normalleşme sürecinde Ermenistan'ın attığı provokatif adımlara sessiz kalıyor. Aksine 4 BM kararını uygulayan Azerbaycan ile bölgede barış ve güvenliği tehdit eden Ermenistan aynı şekilde ele alındı. Bu, Ermeni lobisinin daha aktif olduğu düşünülen ABD'nin özgür düşünce ve demokratik bir siyasi yaklaşım sergileyemeyeceğini kesin olarak teyit etmektedir".

 

 

 

Ülker Fermankızı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER