© İnternet Haberim 2020

Doğu Türkistan Cumhuriyetinin kuruluşunun 78’inci yıldönümü kutlandı

12 Kasım 1933’te Kaşgar’da kurulan Şarkiy Türkistan İslam Cumhuriyetinin kuruluşunun 89’uncu, 12 Kasım 1944 tarihinde İli’de Kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyetinin kuruluşunun 78’inci yıldönümünde kurucuları  Hoca Niyaz Hacı, Sabit Damolla, Alihan Töre ve Ahmetcan Kasımılar’ı ve onlarla birlikte, ahirete irtihal etmiş tüm adsız kahramanlar, gaziler ve şehitler rahmetle, yâd edildi.  138 yıldır bu toprakları işgalcilerden kurtarmak için her alanda çalışan, mücadele eden, katkı sağlayan herkesi saygıyla anıyoruz diye açılışını Prof Dr. Erkin Emet'in yaptığı anma toplantısı Ak Parti ve Mhp temsilcileri haricinde diğer partiler katılım sağladı. Prof Emet, "eskiden bugüne kadarki bu bağımsızlık mücadelesinde vatanına ve milletine verdiği hizmetlerle adını tarihe altın harflerle yazdıran tüm güzel insanlar, yüreğimizde hep yaşayacaktır" diyerek minnettarlığını bildirdi. 

 Eski Devlet Bakanı Faruk Bal konuşmasına "Çin, hinoğlu hindir, cinoğlu cindir diyerek , Allah Şeytan'ı yaratmasaydı Çin, kesinlikle Şeytan'ın görevini üstlenmişti" diyerek Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine Çin'in uyguladığı işkence ve insanlık dışı uygulamaları eleştirdi. 
 
  İyi Parti Milletvekili Fahrettin Yokuş ise, artık bu Çin zulmüne dur demenin zamanının gelip geçtiğini, Çin'in ekonomik güç haline geldikten sonra Uygur Türkü Kardeşlerimize uyguladığı işkencenin dozunu artırırarak sürdürdüğünü, maalesef buna da ne Müslüman Dünyası, ne de Türk Dünyası bir tepki gösterdiğini, konunun siyaset üstü bir İnsani Değer olduğunu vurgulayarak konunun uluslararası boyutta çözülmesi gerektiğini vurguladı.
  
  
Çin Seddi'nde  namaz kılmanın Türklerin Kızıl Elması olduğunu söyleyen BBP Genel Başkan Yard. Ali Keser ise  Hükümeti eleştirerek " biz ülkücüler yıllardır Perinçek politikasına karşı çıktık, eleştirdik oysaki bugün Doğu Türkistada Uygur Türkleri bu şahsın belirlediği politikaları uygulamaktadırlar" diyerek konunun önemine dikkat çekti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER